شاید تبلتها به اندازهی گذشته بازار پر رونقی نداشته باشند؛ اما همچنان افراد زیادی هستند که به دنبال یک تبلت خوب میگردند. امروز در فروشگاه اینترنتی ایمافون 24 نکاتی را به شما معرفی خواهیم کرد که با استفاده از آنها میتوانید با خیالی راحت نسبت به انتخاب تبلت موردنیاز خود اقدام کنید و بتوانید خرید مطمئنتری داشته باشید.
تبلتها در سالهای اولیه، دستگاههایی بودند که تفاوتهای چشمگیری با گوشیهای هوشمند داشتند و اصلیترین تفاوت مستقیما به ابعاد مربوط میشد. طی چند سال اخیر مرز بین تبلتها و گوشیهای هوشمند کمرنگتر شده است و امروزه گوشیهایی عرضه شدهاند که ابعاد بزرگی دارند.
همزمان تبلتها نیز متحول شدهاند. درحالیکه قبلا طراحی حاشیهدار و ضخیم در بین اکثر تبلتها به چشم میخورد، تبلتهای امروزی به ظاهر مدرنتری مزین هستند، دوربین قویتری نسبت به قبل دارند، رابط کاربریشان بهینهتر شده است و بهطور کلی، رنگ و بوی کاربردیتری پیدا کردهاند.
شرکتهای فعال در بازار تبلت برای محبوب نگهداشتن این دسته از دستگاههای الکترونیکی، ویژگیهای خاصی به آنها اضافه میکنند تا مشتریان تمایل بیشتری به تهیهی تبلت نشان دهند. با وجود انتخابهای بسیار زیاد از کجا باید فهمید کدامیک از تبلتها، بهترین انتخاب برای ما است؟ آیا الزاما تبلتی گرانقیمت و بالا رده نیاز داریم یا تبلتهای ارزانقیمت نیز میتوانند از پس کارهای مورد نظر ما بربیایند؟
تولد تبلتها به آغاز فروش در خور توجهِ آیپد اپل پیوند خورد و اولین بار این شرکت بود که بازار تبلتها را رونق بخشید. اکنون پس از گذر سالها، آیپدهای اپل رقبای باکیفیتی در مقابل خود میبیند و اپل نیز در پی اثبات مداوم ضروری بودن آیپد برای کاربرها است.
بازار جهانی تبلتها در حال حاضر تحت سلطهی بیچونوچرای آیپدهای اپل قرار دارد و کسی نمیتواند این موضوع را کتمان کند. با اینحال آیپدهای اپل گرانقیمت هستند (بهخصوص در بازار ایران) و به همین دلیل افراد زیادی پیدا میشوند که به تبلتهای اندرویدی توجه نشان میدهند.
در ابتدا و سالهای ۲۰۱۱ یا ۲۰۱۲ پس از معرفی آیپد، شرکتهای مختلف سعی کردند با تولید تبلتهایی در اندازهی هفت اینچ، کاربران را به سمت خود بکشانند؛ اما فروش این دسته از تبلتها پس از مدتی از تب و تاب افتاد و اکنون دوباره تبلتهای بزرگتر از هشت اینچ رونق بسیاری گرفتهاند.
پیش از انجام هر کار، باید مشخص کنید که آیا واقعا به تبلت نیاز دارید یا خیر؟
معیارهای زیادی برای بررسی وجود دارند و هر کاربر ممکن است یک سری معیار شخصی داشته باشد. بااینحال بهطور کلی اگر به تماشای فیلم و سریال و محتوای ویدئویی علاقهی بسیار زیادی دارید، کتاب الکترونیکی میخوانید و برای فصل تعطیلات یا در مواقع بیکاری به دستگاهی کاربردی نیازمند هستید، به سراغ خرید تبلت بروید.
نکات عمومی در زمان خرید تبلت
قبل از اینکه سراغ بررسی مشخصات فنی تبلتها بروید، باید سؤال مهمی از خود بپرسید: «چه هدفی از خرید تبلت دارم؟».
میخواهید تبلت را جایگزین لپ تاپ یا سیستم دسکتاپ کنید یا صرفا به دنبال دستگاهی میگردید که بتوان از آن برای تماشای فیلم در مسافرت و وبگردی در وقتهای آزاد استفاده کرد؟ نیاز دارید دائم به اینترنت متصل باشید؟ امکان افزایش ظرفیت حافظهی دستگاه برای شما مهم است؟ در هر صورت، نیاز شما از دستگاه، فاکتوری اساسی برای انتخاب و خرید محسوب میشود. همهی اینها، سؤالهایی هستند که میتوانند کمی مسئله را واضحتر کنند.
توصیه میکنیم تمام نیازهایی را که از تبلت دارید یادداشت و دستهبندی کنید و درنهایت مواردی را نگه دارید که بیشترین ضرورت را دارند. با این کار مهمترین معیارها را مشخص میکنید.
تعیین بودجه
گران بودن تبلت لزوما به معنی داشتن بهترین کیفیت نیست و تبلتهای ارزانقیمت لزوما دستگاههایی بهدردنخور و ناکارآمد نیستند. بنابراین تصورات اولیهی خود از نحوهی تعریف دستگاهها براساس قیمت را برای مدتی کنار بگذارید و مطابق با قابلیتها و قدرت پردازشی که هر تبلت ارائه میدهد، گزینههای در دسترس را بررسی کنید. عوامل متعددی روی سیاست قیمتگذاری تبلتها اثرگذار هستند. ممکن است وبسایت آمازون تبلت کیندل Fire HD 7 را با قیمتی مقرونبهصرفه وارد بازار کند و از آن طرف آیپد پرو که نه از درگاه HDMI پشتیبانی میکند و نه امکان افزایش حافظهی ذخیرهسازی را ارائه میدهد، قیمت پایهی زیادی داشته باشد. هیچکدام از این قیمتگذاریها بیدلیل نیستند.
درواقع، آمازون تبلت خود را برای رقابت با هفت اینچیها به بازار عرضه میکند؛ تبلتهایی که بهطور معمول قیمتی مقرونبهصرفه دارند. بدین ترتیب آمازون ملزم است تبلتی با قابلیت و ویژگیهای بسیار و قیمت مناسب عرضه کند تا توجه کاربران را به سمت محصول خوئ جلب کند. از آن طرف آیپد پرو اپل به علت داشتن عملکردی فوقالعاده، پشتیبانی عالی از اپلیکیشنها و رابط کاربری جذاب با اکوسیستمی قدرتمند و مرتبط به یکدیگر، قیمت بالاتری دارد و جامعهی متفاوتی را هدف قرار میدهد.
سعی کنید فراتر از قیمت دستگاه فکر کنید. به این موضوع توجه داشته باشید که در صورت پرداخت هزینهی خرید تبلت، قرار است به چه مشخصهها و قابلیتهایی در حوزهی سختافزار و چه نرمافزار دست پیدا کنید.
توجه به برند
یکی از معیارها در انتخاب بهترین تبلت، شرکت تولیدکننده است. برخی از شرکتها در طول چند سال اخیر، خود را ثابت کردهاند و اکنون دستگاههایی عالی تولید میکنند که علاوه بر ویژگیهای خاص، از رابط کاربری منحصربهفردی نیز برخوردار هستند.
توجه به شرکت یا برند تولیدکنندهی تبلت زمانی اهمیت زیادی پیدا میکند که قصد خرید تبلت اندرویدی داشته باشید. همانطور که میدانید تبلتهای زیادی از شرکتهای مختلف با سیستمعامل اندروید در بازار وجود دارند. به همین دلیل قبل از خرید تبلت اندرویدی بهتر است دربارهی شرکت سازندهی تبلت تحقیق کنید تا از پشتیبانی بلندمدت، کیفیت ساخت تبلت و موارد بیشتر آگاهی کافی را پیدا کنید. پیشنهاد میکنیم شرکتهای نامآشنا را در اولویت قرار دهید.
ابعاد
ابعاد تبلتها بسیار متنوع است. تا چند سال پیش میتوانستیم بگوییم بزرگترین تبلتهای بازار ابعاد ۱۳ اینچی دارند؛ اما امروزه تبلتی مثل Galaxy View 2 با صفحهنمایش ۱۷٫۳ اینچ در ایران قابل خریداری میباشد. تبلتهای امروزی با سیستمعامل، طراحی، کیفیت صفحهنمایش و پردازندههای مختلف ساخته میشوند. بنابراین بهتر است هر کدام را در دستههای مختلف به شما معرفی کنیم تا زمان خرید کار راحتتری پیش رو داشته باشید.
۷ اینچ و کوچکتر (کوچک)
با رشد ابعاد گوشیهای هوشمند و عرضهی محصولاتی با نمایشگرهای ۷ اینچی، مرز میان تبلتهای کوچک و گوشیهای هوشمند در حال محو شدن است. با اینحال در نظر داشته باشید که گوشیهای هوشمند از نسبت نمایشگر ۱۸ به ۹ و در برخی محصولات ۲۰ به ۹ بهره میبرند تا طراحی کشیدهتری داشته باشند و راحتی کاربری بیشتری در استفاده از یک دست و در طول روز به ارمغان بیاورند.
در طرف مقابل تبلتهای کوچکتر از نسبت تصویر ۱۶ به ۹ و در برخی مدلهای ۴ به ۳ بهره میبرند تا با عرض بیشتر برای اموری مانند مطالعه و وبگردی گزینهی بهتری باشند. تبلتهایی با اندازهی صفحهنمایش حداکثر هفت اینچ، معمولا ارزانتر و ضعیفتر از تبلتهای بزرگتر هستند. در عوض، این تبلتهای کوچک از قابلیت حملونقل بالایی برخوردار هستند و در جیبها و محفظههای کوچک بهخوبی جای میگیرند.
ازآنجاییکه بهراحتی میتوان تبلتهای هفت اینچی را در یک دست جای داد و به استفاده از آنها مشغول شد، این نوع تبلتها برای خواندن کتابهای الکترونیکی، مطالعه و وبگردی در زمان خواب و گشتوگذار در شبکههای اجتماعی گزینهی مناسبی به نظر میرسند. همچنین برای افرادی که دستهای کوچکی دارند، تبلتهای هفت اینچی بهترین انتخاب موجود هستند.
۷٫۱ تا ۱۱ اینچ (متوسط)
تا چند سال پیش، اکثر تبلتهای بازار در دستهی تبلتهای ۷٫۱ تا ۹ اینچ جای میگرفتند؛ اما چنین گفتهای در دنیای امروز صدق نمیکند. تبلتهای ۷٫۱ تا ۹ اینچ، پیشتر تبلتهای متوسط بودند؛ اما ابعاد تبلتها در دنیای امروزه بزرگتر شده و گسترش این بازه به ۱۱ اینچ ضروری است.
بدین ترتیب تبلتهای ۷٫۱ تا ۱۱ اینچ را میتوانیم تبلتهایی با ابعاد متوسط خطاب کنیم. بهطور معمول این تبلتها وضوح تصویر بهتری نسبت به تبلتهای گروه اول دارند و قابلیتهای ارائهشده توسط آنها نیز متنوعتر است. نمایشگر بزرگتر برای تماشای ویدئو انتخاب بهتری به حساب میآید و لذت بازی کردن در نمایشگر بزرگ بسیار بیشتر است.
تبلتهای با اندازه متوسط در سالهای قبل به پردازندههای سریعی مجهز بودند، اما عموما تبلتهای متوسط امروزی پردازندهی خیلی قدرتمندی ندارند. این دسته به دلیل داشتن صفحهنمایشی با ابعاد مناسب، تجربهی خوبی از استفاده از یک تبلت را به شما ارائه میدهند.
بهطور کلی میتوان تبلتهای کوچک را برای مطالعهی کتابهای الکترونیکی و تبلتهای با اندازه متوسط را برای انجام بازی، وبگردی یا تماشای فیلم و سریال مناسب دانست. تبلتهای نزدیک به ۱۱ اینچ که صفحهنمایش بزرگی را پیش روی شما قرار میدهند، برای کسانی که قصد دارند روی اسناد کار کنند، بسیار مناسب هستند.
بزرگتر از ۱۱ اینچ (بزرگ)
تبلتهای بزرگ طی چند سال اخیر پرتعدادتر از قبل در بازار حاضر شدهاند. معمولا تبلتهای هیبریدی که به ویندوز 10 مجهز شدهاند در دستهی تبلتهای بزرگ جای میگیرند که نمونهای از آن را میتوان سرفیس پرو 7 دانست. سرفیس پرو 7، تبلتی است که در نقش لپ تاپ هم ظاهر میشود. البته آیپد پرو از اپل نیز در این دسته قرار میگیرد. آیپدهای مدرن اپل تنوع زیادی از قابلیتها را در فرم فاکتور تبلت و لپ تاپ در دسترس شما قرار میدهند.
اگر به استفاده از تبلت بهعنوان یک دستگاه جایگزین لپتاپ فکر میکنید، معمولا تبلتهای هیبریدی این دسته میتوانند بهترین انتخاب برای شما باشند. تبلتهای بزرگ عموما سختافزار قدرتمندی دارند و بهتر از تبلتهای دیگر از پس انجام کارهای مختلف برمیآیند. این تبلتها در سالهای اخیر در حوزهی تصویربرداری نیز تقویت شدهاند، تا حدی که آیپد پرو 2020 اپل از اسکنر فراشکافت لایدار (LiDAR) بهره میگیرد تا از پس امور مربوط به واقعیت افزوده (AR) نیز بهخوبی بربیاید. صفحهنمایش این دسته از تبلتها فضای زیادی دارد که میتوان از آن برای انجام مولتیتسکینگ (پردازش چند اپلیکیشن در زمان واحد) و ویرایش عکس و ویدئو استفاده کرد.
وزن و کیفیت ساخت
افزون بر ابعاد، نکتهای که شاید در نگاه اول مورد توجه کاربران زیادی نباشد، وزن تبلت است. تبلتها دستگاههایی قابل حمل هستند و این یعنی در حالت استاندارد وزن مناسبی دارند. همانطور که بالاتر گفتیم، پیش از اقدام به خرید تبلت باید نیازهایتان را شناسایی کنید. برخی افراد ممکن است نیاز داشته باشند که ساعتها تبلت را در دست بگیرند. در چنین شرایطی، سنگین بودن تبلت بسیار آزاردهنده میشود.
هرچه وزن تبلت کمتر باشد، بهتر است؛ با اینحال سبک بودن تبلت نباید به قیمت کاهش مقاومت آن تمام شود. تبلتها در برابر سقوط از ارتفاع، آسیبپذیرتر از گوشی هستند. ابعاد بدنهی تبلت نیز اهمیت دارد. با این توضیح که برای نگه داشتن تبلتی عریض و سنگین در حالت عمودی، ممکن است به مشکل بربخورید.
تبلتهای زیادی با بدنهی فلزی پیدا نمیشوند. بسیاری از کاربران ممکن است در تبلت از قاب استفاده کنند و به همین دلیل شاید جنس بدنهی تبلت در نگاه اول موضوع مهمی نباشد. با اینحال جنس بدنه و بهطور کلی کیفیت ساخت برای شماری از افراد اهمیت بهخصوصی دارد و درصورتیکه جزو آن دسته هستید، بهتر است نکتهی مهمی را بدانید: در تبلتهایی که پایینرده و میانرده هستند، نمیتوانید انتظار کیفیت ساخت بالایی را داشته باشید. تبلتهای ردهبالا عموما بدنهی فلزی دارند و در دست گرفتن آنها حس بسیار خوبی به شما منتقل میکند.
پردازنده
تبلتها (بهخصوص تبلتهای ردهبالا) عموما به پردازندههایی مجهز میشوند که میتوانند اپلیکیشنها را به شکل روان اجرا کنند. آیپدهای اپل در این زمینه مثالزدنی هستند. پردازنده، قلب تپندهی هر دستگاه الکترونیکی است و پیشرفته بودن آن به ارائهی تجربهی کاربری سطح بالا منتهی میشود. معماری آرم تسلط در خور توجهی بر پردازندههای تبلتها دارد و پردازندههایی که اپل بر پایهی این معماری میسازد، بسیار توانمند هستند؛ چه در زمینهی پردازشهای عادی چه در زمینهی پردازشهای متکی بر شبکهی عصبی و هوش مصنوعی.
همانند دنیای موبایل، پردازندههای ردهپایین ارزانقیمت تبلتها نیز از چهار هسته بهره میبرند که خرید آنها دیگر توصیه نمیشود. پردازندههای توانمندتر تبلتها به عموما ۸ یا تعداد بیشتری از هسته مجهز هستند. البته فراموش نکنید که تعداد هسته بههیچوجه معیار توان پردازشی نیست و مواردی مانند معماری بهکاررفته، فرکانس کاری و لیتوگرافی در توان نهایی بسیار تأثیرگذار هستند. حافظهی رم نیز مانند گوشیهای هوشمند، در تبلتها یکی از مهمترین مؤلفهها است. پیشنهاد میکنیم تبلتی با حداقل ۴ گیگابایت حافظهی رم خریداری کنید تا تضمین خوبی از عملکرد بدون مشکل آن در اجرای اپلیکیشنهای سنگین و کاربری مناسب طی سالهای آینده داشته باشید.
معمولترین هستههای پردازشی در دنیای تبلتها، هستههای سری Cortex-A هستند. این هستهها در تراشههایی با حافظهی رم و حافظهی گرافیکی یکپارچه قرار میگیرند. فراموش نکنید عواملی مانند بهینهسازی سیستمعامل و رابط کاربری روی سرعت نهایی دستگاهها اثر محسوسی میگذارند. اپل در کنار سختافزار، نرمافزار محصولاتش را نیز به صورت اختصاصی طراحی میکند و به همین دلیل نرمافزار و سختافزار آیپدها سازگاری بسیار زیادی با هم دارند. بهعنوان نتیجهی این رویکرد، آیپدها به شکل در خور توجهی سریع هستند.
پردازندههای سری A اپل
اپل قدرتمندترین پردازندههای دنیای موبایل و تبلت را میسازد. پردازندههای امروزی این دو بازار، عموما از معماری آرم استفاده میکنند. مهندسین اپل با استفاده از دانش خود، برخی اصلاحات روی پردازنده اعمال میکنند تا آنچه تولید میشود، قدرت پردازشی بسیار سطح بالایی داشته باشد. سالها است پردازندههای سری A اپل پرقدرتتر از هر پردازندهی دیگری در دنیای موبایل و تبلت ظاهر میشوند و قدرت پردازندههای کلاس تبلت این شرکت آمریکایی گاهی اوقات قویتر از پردازندههای دسکتاپ میشود.
اپل طی ماههای گذشته تبلتهای جدیدی را به بازار عرضه کرده است که دارای پردازندهی A14 Bionic یا A12Z Bionic هستند. A14 Bionic که در گوشیهای سری آیفون ۱۲ نیز بهکاررفته است، پردازندهی مرکزی ۶ هستهای شامل دو هستهی قدرتمند اصلی و چهار هستهی کممصرف دارد. پردازندهی گرافیکی A14 از چهار هستهی مجزا استفاده میکند. اپل میگوید A14 در زمینهی پردازشهای عادی و گرافیکی به ترتیب ۴۰ و ۳۰ درصد نسبت به A12 پیشرفت کرده است.
آیپد پرو 2020 بهعنوان جدیدترین تبلت پرچمدار اپل، از پردازندهای تحت عنوان A12Z Bionic استفاده میکند که برخلاف A14 بر پایهی لیتوگرافی هفت نانومتری ساخته شده (A14 متکی بر لیتوگرافی پنج نانومتری است). پردازنده A12Z از هشت هستهی پردازشی برای CPU استفاده میکند و تعداد ترانزیستورهایش به ۱۰ میلیارد عدد میرسد. پردازندههای سری A اپل بهحدی قدرتمند هستند که هرگز متوجه ضعف و لگ در اجرای سنگینترین اپلیکیشنها نخواهید شد.
پردازندههای Exynos سامسونگ
سامسونگ در کنار حضور در بازار موبایل، فعالیت پررنگی در صنعت تراشههای مرکزی دارد. این شرکت نهتنها تراشهی اختصاصی میسازد، بلکه بخشی از ظرفیت کارخانههای بزرگش را به شرکتهای دیگر اختصاص داده است. پردازندههای کلاس موبایل و تبلت سامسونگ در قالب خانوادهی اگزینوس تولید میشوند و بهطور کلی جلوهی مثبتی در بین کاربران ندارند.
سامسونگ در سیاستی که همیشه جای تأمل داشته، گوشیهای هوشمند خود را با دو پردازنده در مناطق مختلف دنیا عرضه میکند. یکی از این پردازندهها متعلق به سری اگزینوس است و دیگری توسط کوالکام ساخته میشود. سامسونگ میگوید پردازندههای پرچمدار اگزینوس همسطح با پردازندههای پرچمدار سری اسنپدراگون هستند، اما بررسی کارشناسان چیز دیگری را نشان میدهد.
پردازندههایی که سامسونگ میسازد، در زمینهی بازده و عملکرد شما را ناامید نمیکنند. سامسونگ به مرور زمان پردازندههای اگزینوس را وارد تبلتهایش کرد، زیرا معتقد بود پردازندههای اختصاصیاش به حدی از بلوغ رسیدهاند که از پس انجام وظایف تبلتمحور بربیایند. ردهبالاترین تبلت حال حاضر سامسونگ، گلکسی تب اس 7 پلاس است که سال گذشتهی میلادی در دسترس قرار گرفت؛ با اینحال این تبلت از پردازندهی اسنپدراگون بهره میگیرد.
پردازندههای Kirin هواوی
هواوی جزو آن دسته از شرکتهای نامآشنای چینی است که به تولید تبلت علاقه دارد و با وجود تمامی محدودیتهای ناشی از تحریم شدن توسط ایالات متحدهی آمریکا، همچنان به ساخت محصول ادامه میدهد. هواوی زیرشاخهای با نام “های سیلیکون” دارد که پردازندههای اختصاصی سری کرین را به مرحلهی تولید میرساند. پردازندههای خانوادهی کرین، توانمندند و از پس انجام انواع کارها برمیآیند. جدیدترین پردازندهی خانوادهی کرین با نام کرین 9000 شناخته میشود و درون جدیدترین گوشی پرچمدار این شرکت چینی قرار گرفته است. کرین 9000 احتمالا درنهایت به تبلتهای هواوی هم خواهد آمد.
هواوی سابقهی استفاده از پردازندهی هفت نانومتر پلاس کرین 990 را درون تبلتهای ردهبالایش دارد. این پردازنده از هشت هسته شامل دو هستهی ۲٫۸۶ گیگاهرتزی Cortex-A76 و دو هستهی ۲٫۰۹ گیگاهرتزی Cortex-A76 و چهار هستهی ۱٫۸۸۶ گیگاهرتزی Cortex-A55 استفاده میکند.
پردازندههای Snapdragon کوالکام
کوالکام یکی دیگر از بازیگران نامآشنای صنعت تراشه است که تنوع بسیار بالایی از تراشهها را برای موبایل و تبلت تولید میکند و حضور کمرنگی نیز در بازار لپ تاپ دارد. پردازندهی اسنپدراگون ۸۶۵ پلاس که در تبلت ردهبالای سامسونگ استفاده شده متعلق به اواخر سال ۲۰۱۹ است، اما همچنان قدرت پردازشی بسیار خوبی ارائه میدهد. پرچمدار فعلی کوالکام اسنپدراگون ۸۸۸ نام دارد که پردازندهای پنج نانومتری است. بهطور کلی تبلتها دیرتر از گوشیها به جدیدترین پردازندهها مجهز میشوند و به همین دلیل تا زمانی که اسنپدراگون ۸۸۸ به تبلتها راه پیدا کند، هنوز زمان باقی است.
صفحهنمایش
صفحهنمایش، راه ارتباطی شما با تبلت است و به همین دلیل اهمیت فوقالعاده زیادی در تجربهی کاربری دارد. همانطور که گفتیم ابعاد صفحهنمایش تبلتها حتی ممکن است به ۱۷ اینچ هم برسد. البته اکثر تبلتهای ردهبالا صفحهنمایش ۱۰ تا حداکثر ۱۳ اینچ دارند. صفحهنمایشی اینچنینی باید زاویهی دید گسترده، وضوح زیاد و پنلی با توانایی نمایش صحیح رنگها داشته باشد. بسیاری از افراد تبلت را اصلیترین وسیله برای تماشای فیلم میدانند و به همین دلیل صفحهنمایش در تبلتها از اهمیت زیادی برخوردار است.
نسبت تصویر
نسبت تصویر یکی از معیارهایی است که هنگام صحبت در مورد صفحهنمایش تبلتها باید به آن توجه شود. اکثر تبلتها از نسبت تصویر ۱۶:۱۰ یا ۱۶:۹ استفاده میکنند. این نسبت تصویر در صفحهنمایش رایانههای اولیه مرسوم بود. نسبت تصویر ۱۶:۱۰ باعث میشود تبلتها در حالت افقی (بهخصوص بهمنظور مشاهدهی ویدئو) بسیار پرکاربرد باشند. البته صفحهنمایش کشیده، میتواند در دست گرفتن تبلتها را در حالت عمودی سخت کند؛ موضوعی که بهطور ویژه در کتابخوانهای الکترونیکی اهمیت پیدا میکند.
یکی دیگر از نسبتهای مرسوم تصویر، ۴:۳ است. این نسبت تصویر، مزیتهای نسبت تصویر ۱۶:۱۰ در حالت افقی را ندارد، اما در دست گرفتن تبلت را در حالت عمودی ساده میکند. صفحهنمایشهای ۴:۳ برای تماشای فیلم مناسب نیستند و بیشتر به درد کتابخوانها یا وبگردی میخورند.
وضوح (رزولوشن)
دومین معیار در صفحهنمایش، وضوح تصویر است. وضوح یا رزولوشن به تعداد جزئیات صفحه در زمانی مشخص اشاره میکند. وضوح بالاتر برای مشاهدهی ویدئو و عکس و وبگردی بهتر است. وضوح تصویر با استفاده از ذکر تعداد پیکسلهای افقی و عمودی صفحه بیان میشود. وضوحهای مختلف، نام مشخصی دارند. صفحهنمایش تأثیر بسزایی روی تجربهی کاربری تبلت میگذارد و اهمیت فوقالعاده زیادی دارد. فراموش نکنید علاوه بر امکان پخش محتوای ویدیویی با رزولوشن بالاتر، صفحهنمایشهایی با تعداد پیکسل بیشتری در اموری مانند مطالعه نیز بسیار اهمیت دارند. نمایش دقیقتر متون میتواند خستگی چشم را در درازمدت به شکل قابل توجهی کاهش دهد.
زاویهی دید
زاویهی دید نیز برای تبلتها بهخصوص تبلتهایی که بزرگتر از ۹ اینچ هستند اهمیت پیدا میکند. تولیدکنندگان بهطور معمول به زاویهی دید صفحهنمایش تبلت اشاره نمیکنند. از آنجایی که امکان استفاده از تبلت در حالت افقی و عمودی وجود دارد، زاویهی دید صفحهنمایش تبلت باید گستردهتر از زاویهی دید صفحهنمایش لپ تاپ یا رایانهی دسکتاپ باشد.
شماری از تبلتها زاویهی دید بهتری نسبت به دیگر مدلها دارند. وقتی زاویهی دید تبلت را آزمایش میکنید، توجه به دو معیار ضروری است: تغییر رنگ و روشنایی. تغییر رنگ یا Color Shift به میزان تغییرات رنگهای به نمایش درآمده در صفحهنمایش تبلت هنگام عوض کردن زاویهی دید اشاره میکند. بهترین تبلتهای بازار در انواع زاویههای دید، نهتنها رنگها را تا حد زیادی حفظ میکنند بلکه سطح روشنایی بسیار خوبی دارند.
در حال حاضر عموم تبلتهای بازار به پنلهای IPS یا OLED مجهز هستند که زاویهی دید بسیار خوبی ارائه میدهند و مشکل زاویهی دید تنها در محصولات ردهپایین و ارزانقیمت بازار مشاهده میشود.
سیستمعامل
سیستمعامل و رابط کاربری در تجربهای که هنگام کار با محصولات به شما القاء میشود، نقشی تعیینکننده دارد. تبلتهای امروزی از یکی از سه سیستمعامل اندروید، iPadOS (و iOS) و ویندوز استفاده میکنند که هر کدام اپلیکیشنهای مخصوص خود را دارا هستند.
اندروید
اندروید محبوبترین سیستم عامل موبایل جهان است و در عموم گوشیهای هوشمند و تبلتها استفاده میشود. نسخههای جدید اندروید علاوه بر پایدار کردن سیستمعامل، باگهای نسخههای قبل را رفع میکنند و میزبان قابلیتهایی جدید میشوند. امروزه شرکتهای زیادی (از سامسونگ گرفته تا لنوو) سراغ استفاده از اندروید در تبلتهایشان میروند.
با اینحال شاید بتوان بزرگترین مشکل اندروید را تفاوت نهچندان زیاد این سیستم عامل در پلتفرم موبایل با تبلت دانست. در واقع میتوان تبلتهای اندرویدی را گوشیهای هوشمند اندرویدی با نمایشگر بسیار بزرگتر دانست که در نوع خود هم مزیت است، هم نقطهی ضعف. این موضوع به معنای سازگاری بسیار خوب تمام اپلیکیشنهای اندروید در تبلتها است که نگرانی از این بابت و ارایهی بهروزرسانی برای سیستمعامل وجود ندارد.
اما در طرف دیگر اپلیکیشنهای اندکی مختص نمایشگر بزرگتر و کاربری سطح بالاتر برای تبلتها در دنیای اندروید طراحی شده است تا در این زمینه آیپدها دست بالاتر را داشته باشند. تنها شاهد برخی بهبودهای جزئی تبلتها آن هم توسط شرکتهای سازنده هستیم و گوگل دیگر برنامهای برای ارایهی نسخهی خاصی از اندروید برای تبلتها ندارد.
بزرگترین مزیت اندروید را میتوانیم تنوع بالای دستگاههای مجهز به این سیستمعامل محسوب کنیم. شرکتهای بزرگ و کوچک متعددی در بازار تبلت فعال هستند. اندروید طی سالهای اخیر بهبودهای محسوسی تجربه کرده است تا قابلیتهای بیشتری ارائه دهد. طی سالهای گذشته شاهد پشتیبانی تبلتهای اندرویدی از قلمهای استایلوس و اکتیو بودهایم تا برای کاربریهایی مانند طراحی نیز بسیار کاربردی باشند.
iPadOS
اپل سالهای زیادیست که سیستمعامل iOS را برای آیپد و آیفون و عرضه میکند. با اینحال پس از مدتی، نسخهای ویژه از iOS با نام iPadOS برای تبلتهای سری آیپد معرفی شد. آیپد او اس شباهتهای بسیاری به iOS دارد، اما میزبان اصلاحاتی شده است تا برای فرم فاکتور تبلت بهینهتر شود. سیستمهای عامل اپل سادگی و ظرافت خاصی دارند و همین مشخصهی آنها، بسیار جذابشان میکند. اپل iOS و iPadOS را با دستگاههای خود بسیار یکپارچه کرده است. رابط کاربری را آیکون اپلیکیشنهایی تشکیل میدهند که قادر به حذف، تغییر مکان یا سازماندهی آنها هستید.
اکوسیستم آیفون/آیپد یکی از بزرگترین مزیتهای تبلتهای اپل بهحساب میآید. مهمترین بخش اکوسیستم را فروشگاه اپ استور تشکیل میدهد که میزبان میلیونها اپلیکیشن و بازی است و بسیاری از این اپلیکیشنها و بازیها برای صفحهنمایش بزرگ آیپد نیز بهینه شدهاند. اپل اپلیکیشنها را با وسواس بالا بررسی میکند و به همین دلیل عموما تعداد کمی از بدافزارها به درون اپ استور راه مییابند. از آنجایی که تعداد آیپدها کمتر از دستگاههای اندرویدی است، همکاری بین اپل و توسعهدهندگان برای رفع باگها بسیار مؤثر است.
همچنین آیپدها به لطف محبوبیت بالا، بهینهسازی عالی سیستمعامل و ارتباط نزدیک اپل با توسعهدهندگان، میزبان اپلیکیشنهای بسیار توانمندی است که متناظر آن در دنیای اندرویدی وجود ندارد. نسخهی کامل فتوشاپ و لایتروم تنها مثالی از اپلیکیشنهای بسیار توانمند اکوسیستم iPadOS است. اگر نرمافزار و اپلیکیشنهای حرفهای اولویت اصلی شما است، آیپدها بهترین گزینه بهشمار میروند.
اپل در iPadOS و iOS جدید، برای نخستین بار ویجتها را به صفحهی اصلی دستگاهها اضافه کرد و قابلیتهای دیگری مثل App Library را روی کار آورد. اپل همچنین بهتازگی پشتیبانی از ماوس و کیبورد را نیز به آیپد اواس افزوده است تا این دستگاهها بیشازپیش برای امور حرفهای و جایگزینی با لپتاپها، کاربرد داشته باشند.
ویندوز ۱۰
اگر به دنبال قابلیتهای یکسانی با کامپیوتر یا لپتاپ شخصی خود هستید، تبلتهای مجهز به ویندوز ۱۰ بهترین گزینههای در دسترس هستند. ویندوز ۱۰ بهگونهای طراحی شده است که سیستمعاملی کراسپلتفرم بوده تا امکان استفاده از آن در بازهی گستردهای از محصولات در دسترس باشد. بدین ترتیب دستگاه مورد استفاده صرف نظر از اینکه در دستهی کامپیوتر شخصی یا تبلت جای بگیرد، میتواند اپلیکیشنهای واحدی را اجرا کند.
البته نباید فراموش کرد که تنوع برند و تبلتهای ویندوزی برخلاف اندرویدیها بسیار اندک است و در حال حاضر مایکروسافت و محصولات سری سرفیس پرو را میتوان اصلیترین تبلتهای ویندوزی دانست. لنوو ThinkPad X1، ایسر Switch 5 و لنوو یوگا بوک C930 از دیگر تبلتهای ویندوزی بازار هستند که همانند عموم تبلتهای ویندوزی، فرمفکتور یکسانی با سرفیس پرو دارند.
به لطف تجهیز به ویندوز ۱۰، این تبلتها قابلیت اجرای تمام نرمافزارها کامپیوتری را دارند و میتوانید کاربری کاملا یکسانی مانند لپتاپها داشته باشید. در طرف دیگر به لطف تجهیز به نمایشگر لمسی و پشتیبانی از قلم دقیق سرفیس پِن، قابلیتهای بسیار بیشتری در مقایسه با لپتاپها را در اختیار خواهید داشت. فراموش نکنید مایکروسافت با بهروزرسانیهای پیوستهی ویندوز ۱۰، رابط کاربری و قابلیتهای این سیستمعامل را بیشازپیش با دستگاههای لمسی سازگار کرده است. با اینحال همچنان نمیتوان تجربهای ایدهآل از ویندوز ۱۰ را در دستگاههای لمسی مانند تجربهی آیپدها داشت و ناهمگونیهای متعددی در محیط ویندوز ۱۰ مشاهده میشود.
فناوریهای ارتباطی
تمامی تبلتها دارای سیستمهایی داخلی برای اتصال به شبکه هستند، بااینحال هر دستگاه تواناییها و محدودیتهای مختصبه خودش را دارد. یکی از نکاتی که هنگام خرید تبلت باید مورد توجه قرار دهید، فناوریهای ارتباطی است. وای فای همهگیرترین شکل فناوری شبکهی بیسیم است.
وای فای برای شبکهسازی ناحیههای محلی ساخته شده و بنابراین صرفِ داشتن وای فای نمیتواند باعث متصل شدن تبلت به اینترنت شود. بهمنظور استفاده از اینترنت باید ازطریق وای فای تبلت به شبکهای بیسیم که دارای اتصال پهنباند است متصل شوید. ازطریق وای فای همچنین امکان وصل شدن به هاتاسپاتهای عمومی وجود دارد. هاتاسپاتهای عمومی در مکانهایی مثل پارکها و کافیشاپها و کتابخانهها و فرودگاهها و هتلها ارائه میشوند.
فناوری ارتباطی دیگر، شبکهی سلولار است. هر تبلتی که از فناوری 3G یا 4G یا 5G پشتیبانی کند، قیمت بیشتری نسبت به مدل استاندارد دارد. با توجه به کاربری تبلت و گوشیهای هوشمند و نیاز بسیاری از کاربریها و اپلیکیشنها به اینترنت، پیشنهاد میکنم محصولی مجهز به شبکهی موبایل (دارای شکاف سیمکارت) خریداری کنید. تبلتهای 4G در تعداد تنوع مناسب در بازار موجود هستند.
تبلتها افزون بر اینها دارای فناوری بلوتوث هستند تا بهواسطهی آن به صفحهکلید و هدفون متصل شوند. از بلوتوث همچنین میتوان برای انتقال فایل در بین دو دستگاه استفاده کرد.
تبلتها از درگاههای فیزیکی نیز بهره میبرند. اکثر تبلتها جک ۳٫۵ میلیمتری هدفون و درگاه USB دارند. در شماری از تبلتها درگاه HDMI یا مینی HDMI نیز یافت میشود. البته فراموش نکنید با آداپتور مناسب میتوانید درگاه USB-C تبلت را به کابل HDMI متصل کنید و از محتوای تبلت روی تلویزیون بهره ببرید.
سخن پایانی :
در پایان باز هم به نکتهای که در ابتدای این مقاله اشاره کردیم رجوع میکنیم که “از تبلت مورد نظر خود چه انتظاراتی دارید؟”
دانستن انتظارات خود موجب میشود که بدون نیاز به تلاش زیاد، به صورت خودکار حجم زیادی از محصولات موجود در لیست خرید شما کاهش یابد. پس از آن تنها کافیست که به دنبال تبلتی بگردید که بیشاز سایر تبلتها از پس انتظارات شما برمیآید و تنها کافیست که پس از آن نگاهی مجدد به این مقاله داشته باشید که بتوانید از نظر فنی هم به یک شناخت مناسب از تبلت موردنظر خود دست یابید.
در پایان این مقاله لازم است اشاره کنیم که چنانچه تبلت شما آسیب دیده و یا به دنبال قطعهای از تبلت خود هستید؛ در هر لحظه میتوانید از طریق وبسایت ایمافون 24 نسبت به خرید آن قطعه اقدام نمایید. ما در تیم پشتیبانی ایمافون 24، همواره آماده پاسخگویی به شما کاربران عزیز هستیم.
- Rahkareh
- 99/12/24
- 250 بازدید